יום שבת, 28 באוקטובר 2017

עלייתה ונפילתה של ש"ס

בס"ד
                           עלייתה ונפילתה של ש"ס / אליהו קאופמן
         נפילתה של ש"ס נעוצה בכך שהקמתה ההיסטורית לא הייתה באמת ממקום הקדושה שממנו קמו תנועות ומפלגות דתיות וחרדיות, שקיימות כבר למעלה ממאה שנה. ש"ס הוקמה כ"מפלגת כיס" אשכנזית – חרדית והפכה ל"מפלגת כיס" אשכנזית – חילונית.
     סיפורה של תנועת ש"ס – בפוליטיקה הישראלית, הוא סיפור מוזר. אבל גם כסיפור
ארגוני – דתי – יהודי הוא לא פחות מוזר. ההיסטוריה המודרנית – של ראשית המאה העשרים, העמידה את הארגונים הדתיים והחרדים, שעד היום הם במרכז ההוויה הפוליטית, התרבותית והרעיונית של היהדות הדתית והחרדית. עד ראשית המאה העשרים היו הארגונים הדתיים היהודים בנויים סביב מודל הרבנויות הליטאיות, ההונגריות ומה שנותר מיהדות גרמניה הדתית. מנגד, ברחבי רוסיה הגדולה (כולל פולין) ובאוקראינה בעיקר, עמדו האדמו"רים בראש החצרות החסידיות. זה היה נכון לאירופה של תחילת המאה העשרים – על שלוחותיה הקטנות דאז ביבשת אמריקה. מנגד, יהדות המזרח וצפון אפריקה הייתה בנויה על ה"מרא דאתרא" של כל מדינה וחבל ארץ בארצות האסלאם ובמזרח הרחוק. הראשונים שפרצו מארגון יהדות נטו לתנועה פוליטית היו אנשי ארגון "המזרחי". הללו – במטרה לדבוק בציונות החילונית כנגד המסורה הדתית ההיסטורית – של ציפייה למשיח בלבד, הקימו את ארגונם בסמוך לתקומתה של הציונות החילונית, וקשרו את גורלם בציונים החילוניים – שרובם באו אז מהשמאל דווקא, ולא באחיהם החרדים. "המזרחי" הוקם בשנת 1902, כדי לארגן את זרימת הדתיים לתוך הציונות ולנטרלם מהשפעת הרבנים והאדמו"רים. בראש המהלך הזה עמד הרב יצחק יעקב ריינס, שאפילו תמך ב"תוכנית אוגנדה" של הרצל, בימים שהאחרון רצה להחליפה כנגד העלייה לארץ ישראל. מיד אח"כ קמה "אגודת ישראל", כריאקציה לנטישת "המזרחי" את העולם ההשקפתי הדתי. הקמתה של אגו"י הייתה בשנת 1912, בעיר קטובי'ץ. ראשי המקימים באו דווקא מהקטנה שבקבוצות החרדיות – ראשי היהדות האורתודוכסית של גרמניה, מהעיר פרנקפורט. בראשם עמדו ר' יעקב רוזנהיים ו-ר' יצחק ברוייאר (נכדו של הרב שמשון רפאל הירש). הקבוצה הזו הצליחה לגייס את חסידויות גור ואלכסנדר מפולין ואח"כ גם את רוב היהדות הליטאית של ליטא ופולין. הטענה המרכזית הייתה שצריכים להקים גוף מפלגתי כנגד פרישת "המזרחי" מהיהדות הדתית וחבירתה לציונות החילונית. לא כל החוגים החרדים היו שותפים להקמת אגו"י, למרות שהאחרונים הצליחו לגייס לצידם רבנים חשובים ומרכזיים כהרב שמואל גרודזי'נסקי, ה"חפץ חיים" (שניהם ממזרח אירופה) והרב יוסף חיים זוננפלד מארץ ישראל. רוב העולם החסידי התנגד לחבור ל"אגודת ישראל" בטענה כי מדובר בעוד ארגון מודרני שיגרום נזק ליהדות הצרופה. בראש המתנגדים עמדו הרב חיים סולובייצי'ק מבריסק, האדמו"רים ממונקאטש, לובאביטש, בלזא וסאטמר וה"סבא קדישא" שלמה אליעזר אלפנדרי מארץ ישראל. בשנת 1922 חלו פילוגים ב"המזרחי" ובאגו"י – בכל אחת בנפרד, על רקע ההשפעות הסוציאליסטיות של אותם ימים, והקמתה של בריה"מ הקומוניסטית.
                   הפילוגים הדתיים והחרדיים על רקע הסוציאליזם  
     מתנועת "המזרחי" פרשו אנשי "הפועל המזרחי", שראו את עצמם כמגשימים סוציאליסטים – דתיים בתנועה הציונית. הם החלו לבנות התיישבויות חקלאיות בארץ ישראל,  וכך קם ה"קיבוץ הדתי". לימים הם הפכו לפלג הגדול יותר של התנועה הדתית לאומית אך בשנת 1956 התאחדו שוב "המזרחי" וה"פועל המזרחי" והפכו ל"מפלגה הדתית – לאומית"(המפד"ל), שכיום מתבטאת ב"בית היהודי". מנגד, התפלגו – על אותו רקע סוציאליסטי, אנשי "פועלי אגודת ישראל" מאגו"י ואף הם פנו לכיוון ההתיישבות החקלאית בארץ ישראל – ברובם מושבים בדרום ובמרכז הארץ, אך גם קיבוץ אחד בשם "חפץ חיים". אנשי פא"י נטו לכיוון הציוני ולא עוד לכיוון "לא ציוני". תנועת פא"י התקיימה כתנועה פוליטית עד לבחירות 1996 ואח"כ נבלעו חבריה בתוך אגו"י.
                                 הבעיה הארגונית של יהדות המזרח הדתית
     למול הארגונים הדתיים והחרדים מארצות אירופה הרי שיהדות המזרח הדתית נותרה - עד שנת 1981, יתומה ממסגרת מייצגת כלשהי. להבדיל מאירופה הפוליטית, המודרנית והפלגנית הרי שיהודי המזרח וצפון אפריקה – עד עלייתם ממש לארץ ישראל, נותרו מחויבים לדתם נטו ולרבניהם. גם מי שעלו מהם לפני קום המדינה נבלעו במסגרות הפוליטיות החילוניות או הדתיות – חרדיות של בני הישוב האירופאי. תנועה רעיונית דתית – מזרחית לא קמה ליהודי המזרח ואפריקה והניסיון להקים רשימות עצמאיות נכשל שוב ושוב, או יותר נכון הוכשל שוב ושוב. כאן המקום לציין כי בראש התנועה הדתית לאומית עמדו רבנים שייצגו את הכיוונים הרעיוניים בתנועה זו, אך בעיקר הייתה אגו"י החרדית בנויה מפדרציית רבנים ואדמו"רים שלאורך השנים יצגו את הקשת החרדית הרחבה שלה. לאחר מלחמת העולם מהשנייה הפכה אגו"י לכוח החרדי העיקרי לאחר שחוגים חרדים אנטי ציוניים רבים (רוב חסידות מונקאטש למשל וכל חסידות שינובא ועוד) הושמדו בשואה המרה, ולאחר שגם השבר שלאחר השואה והקמת מדינת ישראל גרמו לכמה חסידויות אנטי ציוניות להצטרף לאגו"י ולהפוך ל"לא ציוניות" בלבד, כחסידויות ויזני'ץ, צאנז, בלזא ולימים לובאביטש. את האגף האנטי ציוני המשיכה לאייש בעיקר חסידות סאטמר.
     היהדות הדתית המזרחית עברה משבר קשה עם עלייתה. בארצות המוצא הייתה הקהילה בנויה על הדת ועל מנהגי המקום של כל עדה, אך מנגד הכול הסתובב סביב אחדות התורה. כשהגיעו יהודים אלה לארץ הרי שחלק מרבניהם בוזו ונשלחו לעבודות דחק במקום לקבל את כבודם הראוי (כמו למשל ה"בבא חאקי" – אחיו של ה"בבא סאלי"). המדינה החילונית סחפה לחינוך הפוקר חלק לא מבוטל מבני עדות המזרח. מנגד, כשפנו הרבנים המזרחים לכיוון הדתיים והחרדים הם גילו כי הפילוג הפוליטי שהם גילו היה זר להם ולכן הם התפלגו והשתלבו כ"כינור שני" ב"המזרחי" וב"אגו"י. רק בשנת 1981 העזו יוצאי המזרח הדתיים לקרוא תגר על היותם קבלני קולות בלבד. בשנה זו הוקמה מפלגת תמ"י – וגם זאת רק לאחר ששר דתי – מזרחי, אהרון אבו חצירה, נפגע מהמפד"ל וממנהיג המפד"ל דאז מסיבות משפטיות, השר יוסף בורג. האשליה של תמ"י החזיקה מעמד רק קדנציה פרלמנטארית מקוצרת – של שלוש שנים בלבד. המפלגה החדשה פנתה לא רק לאפיקים דתיים אלא גם לרעיונות סוציאליים רדיקאליים ובשורותיה הייתה קבוצת שמאל לא קטנה בראשות גב' ויקי שירן המנוחה ודר' אשר עידן. גם הליכוד היה במתח לנוכח המפלגה הזו, משום שרבים מהקולות שקיבלה המפלגה (שלושה מנדטים) באו לה גם ממצביע הליכוד המסורתיים. בשנת 1984 נפלה תמ"י למנדט אחד בלבד ואח"כ נבלעה בליכוד. המפלגה הזו יזמה – עם המער"ך, את הקדמת הבחירות ובגללה נפל הליכוד מהשלטון. הציבור שלה חזר לליכוד וחלקו פנה לאלטרנטיבה דתית – מזרחית חדשה ואמיתית: לש"ס.
                  הקמת ש"ס כקונייקטורה פוליטית ליטאית - אשכנזית
       הרבה גורמים הביאו להקמתה של ש"ס, המפלגה החרדית – מזרחית הראשונה בישראל, אבל אף אחד מהגורמים הללו לא היה באמת קשור להקמת גוף דתי – מזרחי אמיתי. אפילו אותה תמ"י הקטנה הייתה ביסודה הרבה יותר מפלגה מזרחית בשורשה מאשר ש"ס. הרבה "חוקרים" ופוליטיקאים מזרחים – חרדים מנסים לקשור בין הרשימה המזרחית - חרדית שנכנסה לעיריית י"ם (בשנת 1983, בראשות הרבנים ניסים זאב ויעקב יוסף) לבין הקמת ש"ס הארצית, אבל החוט המקשר לא היה בהצלחת הרשימה המקומית בי"ם ו/או בהמשך ה"מהפיכה המזרחית" הפוליטית. ש"ס לא הייתה מוקמת אלמלא הפילוג ב"אגודת ישראל". גם לאחר שהרב ניסים זאב פנה לרבנים ספרדים – ובראשם הגר"ע יוסף (שסיים את הקדנציה שלו כה"רב הראשי לישראל", בשנת 1983), הרי שכל אותם רבנים דחו את הקמת הרשימה הארצית בטענה כי "זה יהיה כישלון גמור" וכי "בירושלים היה לנו כוח אלקטוראלי ודמוגרפי שונה מאשר במדינה". ואמנם, לאשורם הדברים היו נכונים. צריך היה מבצע בחירות מופלא כדי להגיע למנדט או שניים מקרב האוכלוסייה החרדית המזרחית. גם קיומה של תמ"י לא בישר טובות למפלגה דתית – מזרחית חדשה. רבני המזרחיים ידעו גם שחלק גדול מתוכם בכלל משתייך לאגו"י, ורובם שם נשמעים לרב אליעזר מנחם שך הליטאי, ובלעדי הסכמתו הרי שאותם רבנים לא יזוזו למפלגה חרדית – מזרחית עצמאית. הציבור החרדי – מזרחי היה אז נתון, שלא כבתמ"י, למרות בלעדית של רבניהם. אבל אז הגיע הפילוג באגו"י (שאירע רק בישראל ולא בעולם) והליטאים (או בכינויים דאז צא"י) פרשו מאגו"י על רקע מחלוקות של מינויים וסדר הרשימה לפרלמנט. כמו כן משבר נוסף פקד את אגו"י. מפלגת פא"י פרשה אף היא והקימה עם הימין הדתי – לאומי, שפרש מהמפד"ל (בראשות הרב חיים דרוקמן), את מפלגת "מורשה"(שבשנת 1984 זכתה בשני מנדטים). אחד מסלעי המחלוקת בין הליטאים לחסידים ולירושלמים של אגו"י היה בהצבתו של נציג מזרחי – חרדי ברשימה המשותפת של אגו"י, ערב הפילוג בשנת 1984. הליטאים דרשו להציג נציג מזרחי ברשימה ונקבו בשמו של מזרחי שהשתייך לזרם הליטאי שלהם. באגו"י כמובן שלא הסכימו. ואז אירע הפילוג. הרב אליעזר מנחם שך ידע שבקולות הליטאים בלבד לא תבוא ישועתו. הוא גם העריך שמפלגה מזרחית – חרדית תחת שליטתו תביא יותר מנדטים מאשר החרדים – המזרחים באמת מנו, משום שלא מעט מסורתיים יתמכו ברשימה כזו. בתחילה פנה הרב שייך לגדולי ישראל הספרדים של אותה עת – לרבנים בן ציון אבא שאול ויהודה צדקא. השניים סירבו לתת גושפנקא למפלגה כזו משום שהם נמנו על תלמידיו של הרב יעקב מוצפי (שניפטר בשנת 1982) – אב"ד ה"עדה החרדית הספרדית", ששלל הצטרפות לבחירות כלשהן למוסדות המדינה. בצר לו פנה הרב שך לרבנים צעירים יחסית שהצטופפו בצילו כמו חכם שלום כהן והרבנים שבתאי אטון ושמעון בעדני. הרב שך העדיפם על רבנים מזרחיים אחרים ביודעו כי יצייתו לו. ש"ס לא הוקמה – כה"מזרחי" ואגו"י בשעתן, כמפלגה רעיונית וכאיחוד של כל חלקי יהדות המזרח, ש"ס הוקמה עפ"י המינוח הדתי האומר "שלא לשמה", היא הוקמה כ"מפלגת כיס" ליטאית אשכנזית נגד החסידים והירושלמים האשכנזים. וידוע כי ביהדות נאמר שמה שהוקם שלא מכוח הקדושה לא יאריך ימים, ובוודאי שלא ישרת את הקדושה.
                                   הגר"ע יוסף והעמדתו בראש ש"ס
      אבל בכל זאת ניטרדו מקימי ש"ס האשכנזים בעניין מי יעמוד בראש מועצת חכמי המפלגה החדשה. אף אחד מהרבנים הללו (אטון, כהן ובעדני) לא הסכים לעמוד בראש מועצת חכמים כזו – הן מפחד הכישלון והן משום שלא ראו את עצמם מנהיגים רשימה כזו, ועוד כשהרבנים אבא שאול וצדקא מתנגדים לה. ואז העלו השלושה – לפני הרב שך, את שמו של הגר"ע יוסף. בתחילה פסל הרב שך על הסף את שמו של הגר"ע יוסף. הנימוק היה: "זה רב של רבנות שלא יוכל להתמודד כמונו נגד המערכת החילונית במדינה, זו שמינתה אותו קודם לכן לרב הראשי לישראל". אל ההתנגדות הזו הצטרף רב ליטאי נוסף – שהוא עצמו היה מיוצאי ה"רבנות הראשית לישראל", הרב יוסף שלום אלישיב. האחרון טען לפני הרב שך כי מהיכרותו את הגר"ע יוסף מ"בית הדין הרבני הגדול" הרי שהגר"ע יוסף לא ישמע לרב שך, כי אם לעצמו בלבד, ואולי גם לשלטון הישראלי החילוני, בבוא העת. כמו כן חלק מהרבנים הליטאים האשכנזים טענו כי "הספרדים לא יתמידו בהשקפה הלא ציונית לאורך זמן, בראש רשימה שכזו".שלושת הרבנים המזרחיים שביקשו לצרף את הגר"ע יוסף טענו כי הם ערבים לכך שאם הגר"ע יצטרף ל"מועצת החכמים" שלהם הרי שהוא יהיה רק אחד מתוך ארבעתם. כמו כן הוסיפו הללו כי לאחר שלא הוארכה הקדנציה שלו ב"רבנות הראשית" הרי שליבו אינו עוד עם השלטון החילוני שבגד בו. בלית ברירה הסכים הרב שך לעניין והתנה זאת בהבטחה כי הרבנים המזרחיים יכפו בעתיד על הגר"ע יוסף כל החלטה בלעדית של הרב שך. באותם ימים היה מצבו של הגר"ע יוסף בכי מר מבחינה ציבורית – לאחר החלפתו בגרי"מ אליהו, כה"רב הראשי לישראל". מלבד שיעורי תורה בביתו הוא לא יצא לציבור הרחב. הרעיון החדש – של עמידה בראש "מועצת חכמי התורה" של ש"ס החדשה, היה עבור הגר"ע יוסף תחייה חדשה. אנשי אגו"י ניסו בכל זאת לשכנע את הגר"ע יוסף ולשכנעו לא לעמוד בראש מפלגה פרו – ליטאית שכולה ארס והרס כנגדם. ח"כ מנחם פרוש המנוח הזכיר לגר"ע יוסף כי אביו, הרב משה פרוש, הוא האיש שערב עליו לפני אבי הגר"ע יוסף והביאו לישיבות המפוארות ולא הותירו להמשיך לסייע בפרנסת משפחתו. אבל הגר"ע יוסף החליט לקבל את התפקיד. לצד הגר"ע יוסף הגיע גם הרב ראובן אלבז – אז המחזיר בתשובה המרכזי בישראל. מנגד, הרי שרוב רובם של הרבנים המזרחיים שתמכו בש"ס באו מהמחנה הליטאי כמו משפחות טולדנו, הררי - רפול ועדס, והרבנים יוסף עזרן מראשל"צ, יצחק פרץ מרעננה ורפאל פנחסי מבני ברק. ולצידם הפך עוזרו המזרחי של הרב שך, הרב יחזקאל אסחייק, למזכ"ל ש"ס. ארבעת המנדטים שמפלגה זו זכתה בהם באו לה בעיקר מהציבור הליטאי האשכנזי – שהצביע לה בהמוניו, וממאוכזבייה הדתיים של תמ"י, כמו גם מחלק ממצביע הליכוד המסורתיים.
                                        הסטייה מדרך הישר
      ההתחלה הייתה מוצלחת ביותר ואילו הליטאים – שבנתיים הקימו את העיתון "יתד נאמן", כעיתון נפרד מהעיתון "המודיע" של אגו"י, הם היו אלה שהנחו את ש"ס. הרב יצחק פרץ – ראש המפלגה, והמזכ"ל יחזקאל אבחייק, היו מנווטי הפעולה של הרשימה החדשה. אבל עד מהרה אשר יגורו הרב אלישיב ואחרים אירע. עסקן צעיר בשם אריה דרעי החל לנווט את המפלגה וידע ליצור קרעים במקומות הנכונים, ובתוך משפחתו של הגר"ע יוסף. למרות ההצלחה הגדולה בבחירות 1988 – קבלת ששת המנדטים (למרות שבבחירות הללו כבר הריץ הרב שך מפלגה ליטאית עצמאית בשם "דגל התורה"), הרי שדמויות מפתח כמו הרבנים יעקב יוסף (בנו של הגר"ע יוסף), יצחק פרץ, שמעון בן שלמה ויוסף עזרן פרשו או "הופרשו". ממפלגת רבנים ובני תורה הפכה ש"ס למפלגה עסקנית של איש יחיד בשם אריה דרעי שהחל גם לאמץ השקפות שמאלית, אפילו בענייני דת ומדינה. החיבור של דרעי וש"ס עם מר"צ ב"הסתדרות העובדים הכללית" היה האור האדום השני בעניין. ה"אור האדום" הראשון אירע כבר בשנת 1990 כאשר דרעי "בישל" את ה"תרגיל המסריח" כדי להעלות את מפלגת העבודה לשלטון, ללא התייעצות עם הרב שך. התוצאה מכך הייתה שבבחירות 1992 שוב התאחדו האשכנזים החרדים למפלגה אחת תחת המטריה ששמה "יהדות התורה" אבל ש"ס נותרה עם ששת המנדטים שלה. חבירת ש"ס לממשלת השמאל שוב העלתה את המתח בין הגולם של ש"ס ליוצר הליטאי.
                                                המהפך השלילי
     ש"ס יצרה מציאות חדשה – באופן שלילי, בציבור החרדי. המציאות הזו טואטאה לצד בתחילה ע"י מצביעי ש"ס החדשים אבל לטווח ארוך היא זו שהביאה את המפלגה הזו אל עברי פי פחת בימים אלה, כשהסקרים מורים על כך שהיא עומדת לא לעבור את אחוז החסימה בבחירות הבאות. שלטונו הבלעדי של דרעי בש"ס – עד להרשעתו, הביא לניפויים של רבנים ואנשי משקל מזרחיים – חרדים במפלגה. במקומם הוא החל למלא את מוסדות ש"ס, ח"כיה ומשרדיה בעסקנים רבים, שספק אם היו והינם שומרי שבת בכלל, אבל הללו התלבשו בתלבושת השחורה – לבנה. לאט, לאט צצו פרשיות של מעילות פיננסיות
ופליליות – ודרעי כיכב בראשן. מנגד צצו לראשונה פרשיות של "חוסר צניעות" (במילים עדינות מאוד...) שדתיים וחרדים לא הסתבכו בהן, בשרות הציבור הישראלי, עד להופעתה של ש"ס. מלבד דרעי הרי שעוד לא מעט ח"כים ושרים של ש"ס החלו להופיע בבתי המשפט בישראל כנאשמים פליליים. בתחילה עדיין הציבור המזרחי האמין שזו מלחמה ממסדית – ובמיוחד של הליכוד דווקא (שאיבד מנדטים רבים לש"ס...), נגד עלייתה של ש"ס אבל עם השנים הסתבר שגם אם מישהו מהממסד מעוניין בהפלת ש"ס מסיבות עדתיות ודתיות הרי שש"ס עצמה איננה נקייה ממעללים אלה. שיחה מעניינת שהוקלטה על ידי באמצע שנות ה-90, בין הרב יוסףעזרן (אז ח"כ שפרש מש"ס) לאסיר הפרלמנטארי הראשון ש"ס (יאיר לוי), הוכיחה כי רק שתיקתו של האחרון במשטרה מנעה לא רק מדרעי, אלא מגורמים בכירים ו"רוחניים" ממנו, לשבת בכלא על קבלת "כספי מכולת" על חשבון "תקציבי המדינה השוטפים. גם המזכ"ל לשעבר של ש"ס עד 1992 – יחזקאל אסחייק, טען לימים כי גורמים בכירים ביותר בש"ס ביקשו ממנו "פנקסי צ'קים פתוחים" עבור כלכלתם האישית. רק דמותו של הגר"ע יוסף עדיין החזיקה את ש"ס בקיומה הפוליטי, שבין 11 ל-13 מנדטים בעשור הראשון של המאה ה-21, לאחר פליטתו של דרעי לכלא, ואח"כ יציאתו לגלות הפוליטית שלו, עד שנת 2013.
      בימים שראש הממשלה בישראל נבחר בבחירות אישיות זכתה ש"ס בקולות רבים של אנשי ימין שהצביעו לה ולמועמד הליכוד, בפתק השני. אבל אח"כ באה הירידה וההתייצבות על 11 עד 13 מנדטים. אבל הנפוטיזם, הפקדת קטני קומה עם במשרות בכירות, מינוי ליצנים לתפקידי העל במפלגה והפיכתה של המפלגה למפלגת לווין חילונית לכל דבר, רוקנו אותה מערכיה הדתיים. יתרה מכך, בימים שהקיפוח והתסכול של אפליית חרדים מזרחיים בתוך החברה החרדית – ובמיוחד במוסדות הבנות, רק תפחו הרי שלש"ס לא הייתה תשובה לכך. למרות המוני ח"כיה הרי שהללו נגררו בין החרדים האשכנזים לגורמים חילוניים. מנגד הרי שש"ס בנתה רק מוסדות חינוך למסורתיים ספרדים אבל ישיהבות ספרדיות טובות מטעמה – ובמיוחד מוסדות לבנות, לא הצליחו דרדקי דרעי לבנות. מאחר ודרעי פלט החוצה את כל הכוחות החרדים – המזרחיים החיוביים והותיר קר "חפרים" שלא תמיד היו דתיים, הרי שהללו לא ידעו ליצור אפילו עשירית ממנגנון ה"חינוך העצמאי" של אגו"י. גם כשדרעי יצא מחוץ למפלגה הרי שאלי ישי – מתוך אי הבנה קלוקלת, המשיך ברדידות הזו ושימש ככינור שני ליהדות התורה" ביהדות החרדית ולליכוד בענייני מדינה וחברה.
 ש"ס מעולם לא הייתה משפיעה ראשונה במעלה מבחינה סוציאלית ודתית בישראל
     ש"ס מעולם לא הייתה באמת מפלגה סוציאלית כפי שהתיימרה – או כפי שסוציולוגים והיסטוריונים בגרוש מנסים להציג. גם בענייני התשובה התורתית ש"ס רק הייתה נושאת כלים ולא מתווה מדיניות. ש"ס בסה"כ הייתה בהתחלה גרורה ספרדית של חרדים אשכנזים ואח"כ גרורה חרדית של אשכנזים חילוניים, מימין ומשמאל. את ההישגים הסוציאליים והעדתיים הביאו באמת בישראל תנועות שקדמו לש"ס כמו ה"פנתרים השחורים" וה"אוהלים". אח"כ המשיכו זאת ח"כים ושרים בליכוד – ובראשם דוד לוי. גם בעניין החזרה בתשובה והחרדיות הספרדית הבכורה הייתה בידי אחרים, שפעלו בקרב יהדות המזרח. ארגוני תשובה כמו "ערכים" ו"אל המקורות" החלו בתנועת תשובה גדולה עוד לפני הקמת ש"ס וכך גם עשו ארגוני "תודעה" (הליטאים) ואנשי חסידות ברסלב. ש"ס סייעה לימים אולי במימון הפעילויות מקופת משרדי הממשלה שבה שלטה אבל רוב המנהלים הבכירים והמרצים – כולל בני עדות המזרח שביניהם, לא היו אנשי ש"ס.
                               החזרה והנפילה של אריה דרעי
      חזרתו של אריה דרעי ומותו של הגר"ע יוסף הוליכו את ש"ס אל עברי פי פחת. בשנת 2013 קיבלה ש"ס את הסטירה החזקה הראשונה שלה באופן כה משמעותי. עם 11
מנדטים – טרום אותן בחירות, האמינו בש"ס שחזרתו של דרעי תעלה אותם בעוד מספר מנדטים. דרעי עצמו חזר לש"ס לאחר שאיים על הגר"ע יוסף כי אם לא יחזור ליו"ר ש"ס הרי שהוא יקים מפלגה חדשה. דרעי ניהל מגעים עם כול הקשת החילונית – ובראשה עם ח"כ ציפי לבני, להשתלב במפלגה חילונית לקראת בחירות 2013. הרבנים שלום כהן ושמעון בעדני מררו לגר"ע יוסף את חייו כדי להחזיר את דרעי. הסוף ידוע: דרעי חזר וה-11 מנדטים לא תפחו. מותו של הגר"ע יוסף הביא סופית המפולת. לקרת בחירות 2015 נזרק אלי ישי בבושת פנים, הפילוג בש"ס וחזרת המסורתיים לליכוד הורידה את ש"ס לשבעה מנדטים – בקושי אחד יותר מאשר היא קיבלה עם הקמתה, בבחירות 1988! ואילו לפני הבחירות הבאות דרעי ואשתו בדרך לכלא, הברית שלו עם אנשי השמאל הספרדים התגלתה כלא שווה את קליפת השום וש"ס עומדת על פחות מארבעה מנדטים בבחירות הבאות, כלומר היא לא תעבור את אחוז החסימה.
                                      ההצלה האפשרית היחידה
     זהו רגע עצוב למפעל חיים שהחל בהרבה תקוות תורתיות וזהו סיפור מוזר של מפלגה שפנתה לכל אפיקי השררה הישראלית ולכל התקציבים האפשריים ובנתה בניינים ומוסדות ארעיים עם ציבור מצביעים מבטיח והנה עכשיו היא עומדת להתאדות! זו מפלגה עם שני עיתונים כששניהם ("הדרך" ו"יום ליום") היו ונותרו אנונימיים ומחוץ למנויים כפייתיים איש אינו קורא בהם, מבין היהדות הדתית והחרדית המזרחית. וזאת כי שניהם הוקמו כדי להציל את דרעי מהכלא או כדי לנגח אותו ע"י יריב אחר בש"ס, שגם הוא היה מיושבי הכלא. לזרוק את דרעי הביתה (מה שיעשה כנראה בלאוו הכי ע"י בית המשפט...) אין זה הפיתרון האמיתי. ש"ס – שהוקמה כ"מפלגת כיס" ליטאית – אשכנזית והפכה עם השנים ל"מפלגת כיס" חילונית, חייבת להתחיל את הכול מחדש, ובדרך הקדושה, כפי שמפלגות דתיות ותורתיות הוקמו בעבר הרחוק. רבני "מועצת חכני התורה" דהיום אינם אלא בדיחה מבית היוצר של דרעי – בשתי התקופות שלו. לציבור החרדי – המזרחי ישנם ראשי ישיבות וגדולי תורה ידועים שרק הקמת "מועצת חכמי תורה" של כולם יחד, כפדרציות מועצות הגדולי תורה של אגו"י ודגה"ת, תבנה סוף כל סוף את מפלגת ה"חזרת העטרה ליושנה". האחים שמואלי, החכם יעקב הלל, הרב ראובן אלבז, הרב עדס, הרב הררי – רפול, הרב טולידאנו, הרב שלום כהן, הרב שמעון בעדני, הרב שלמה מחפוד, הרב יעקב חיים סופר, הרב שלמה עמר, הרב משה צדקא, הרב אליהו אבא שאול, הרב מסעוד בן שמעון, הרב בן ציון מוצפי ורבנים מזרחיים אחרים הם התשובה לשיקומה של ש"ס ובנייתה על יסודות בטון תורתיים אמיתיים, כשמתחתם יעמדו ויעבדו רבנים ועסקנים תורתיים אמיתיים, שלא חסרים ביהדות המזרח.

      

יום רביעי, 25 באוקטובר 2017

מדינת משטרה

בס"ד
                מדינת משטרה / הרב אליהו קאופמן
   סיפורה של עירוני ראשל"צ בכדורגל – בעברו של ח"כ דוד ביטן, הוא רק חלק קטן וזעום ברקורד המפואר של פעילותו המוניציפאלית בעיר היין, כחבר מועצת העיר וכסגן ראש העיר. אבל יש כאלה שכל תקוותם היא להתמקד אך רק בסיפור הזה , על מזבח המלחמה בח"כ ביטן.
       פרשת ה"בדיקה" המשטרתית בתיק החקירה שנסגר לפני יותר משבע שנים – לדוד ביטן, מעידה בדיוק באיזו מדינה אנחנו חיים. מסתבר שהאיש שנבחר ל"רפא" את המשטרה, והובא לכך ממרתפי השב"כ (ממערכת של פעילות אפילה – אפילו הכרחית, לא ממנים ראש למערכת שמירת החוק של אזרחי המדינה...), הופך את המשטרה לעוד גורם שהפוליטיזציה עלולה לכסות אותו. כנראה שמינויו של גלעד ארדן לשר לביטחון פנים לא הייתה בבחינת בחירת האיש הנכון והחזק לתפקיד החזק ביותר של החוק הישראלי, וכך הפך למעשה המפכ"ל החדש גם לשר המעשי של בטחון הפנים בישראל. הסיפור של ח"כ דוד ביטן, שנפתחה נגדו "בדיקה", לאחר שהתבלט "יותר מדי" פוליטית, איננו חדש. זה כבר קרה לא פעם בעבר. תיקים נפתחו כאשר מישהו הגיש מועמדות לתפקיד ציבורי רם מעלה, ומשפרש הלה מיומרתו הפוליטית הרי שהתיק נגדו נסגר או "נמרח". ותמיד חזרה הודעת ה"הסבר" המשטרתי כי "התיק נפתח כבר לפני זמן רב, וללא קשר למועמדות החשוד". כך זה היה גם עכשיו בפרשת ח"כ דוד ביטן. אבל אנחנו לא מטומטמים. אם באמת החקירות הללו היו "ללא קשר למועמדות החשוד", הרי שהן היו צריכות להמשיך גם לאחר שהמעמד הסיר את מועמדותו. אבל ברוב המקרים החקירות הללו נפסקו לאחר שהמועמד הנחקר ביטל את מועמדותו. לדעתי גם בחקירת ח"כ ביטן יש יותר מ"איתות" שהלה יבין כי הרעש האנטי משטרתי שהוא מחולל לטובת ראש הממשלה, עלול לחזור אליו כ"בומרנג פרטי".
                                          כוחה של המשטרה
    בקרב אנשי ביטן מסתובבת האמרה שהמשטרה – אם היא חפצה, היא יכולה לפתוח לכל אזרח תיק פלילי, ובכלל זאת גם לעורר "דובים פליליים" שנרדמו שנים רבות. לא שאני מסכים לטענה הזו, אלא שלדעתי זה אירע בימים אלה, כשהמשטרה הודיעה על "בדיקת" תיקו של ח"כ דוד ביטן, שנסגר על ידה כבר בשנת 2010. לא הייתי מציע גם ליריביו הפוליטיים של ח"כ ביטן – מבית ומחוץ, לשמוח על ה"בדיקה" החדשה בתיקו הרדום. מחר זה עלול לקרות לכל גורם פוליטי אחר – מימין ומשמאל, שיבקש לקרא תגר על המשטרה ועל מפכ"לה. מחר זה עלול ליפול כרעם ביום בהיר על כל מי שיתבלט "יותר מדי" פוליטית ומעצבי הכוח המשטרתי בישראל לא יחפצו ביקרו.
     הכנסים שארגן ח"כ ביטן עבור נתניהו, האשמות שיצאו מפיו ומאחרים בליכוד נגד המדליפים משורות המשטרה, האשמת המפכ"ל המשטרתי – רוני אלשייך, בכל מהומת החקירות וההדלפות המשטרתיות, פריצתו המטאורית והחסונה של ח"כ דוד ביטן – כבר בקדנציה הראשונה שלו כח"כ, לקדמת השורה הראשונה במפלגת השלטון הישראלית, והיותר משמועות כי המפכ"ל המשטרתי – רוני אלשייך, חפץ בקריירה פוליטית, הן הסיבות לפרוץ "בדיקת" התיק ה"ישנוני" של ח"כ ביטן. רק עיוור, טיפש או נוכל יטען אחרת.
                             "תקופת צינון" בכניסה לחיים הפוליטיים
       בעבר כבר העלו את עניין "תקופת הצינון" לקציני צבא בכירים ולאנשי התקשורת, בכל האמור לפריצתם לפוליטיקה - ובעיקר להתמודדותם לפרלמנט הישראלי. לעניות דעתי זו הייתה והינה גישה קנטרנית של מעורבי פוליטיקה בינוניים ש"קנאת סופרים תרבה חכמה" רחוקה מהם. אבל עניין תקופת הצינון בכל זאת – לעניות דעתי, צריכה לחול בפתח כניסת אי אילו אישים לפוליטיקה הגבוהה. למרות שקציני הצבא באים מעולם שאמור להיות "ממלכתי בלבד" ואילו אנשי התקשורת הם בעלי עמדות פוליטיות עוד בהיותם אנשי תקשורת הרי שעברם לא אמור להפריע לנוכחי הפוליטיקה הוותיקים משום שגם אנשי הצבא וגם אנשי התקשורת אינם אלה שבהופעתם החדשה יהוו מכשול אתי להצלחת הפוליטיקה הישראלית אלא דווקא רק יעשירו אותה ברוחות חדשות. אבל ישנם תפקידים מקצועיים שעצם מקצועיותם קובעת גורלות פוליטיים באופן שיכול להיות בלתי הפיך, ואם לא תיתכן "תקופת צינון" לאותם גורמים מקצועיים הרי שהסכנה היא שבמקום להועיל בכניסתם לפוליטיקה בישראל הם רק יפגעו בה. ואני מתכוון לנושאי תפקידים כשופטים – ובמיוחד שופטי בית המשפט העליון, מבקר המדינה ומפכ"ל המשטרה. התפקידים הללו עוסקים בקביעת גורלות של אישי הציבור הבכירים ביותר במדינה וכל עוד לא תהיה "תקופת צינון" (של חמש שנים לפחות...) בין פרישתם מתפקידיהם לכניסתם לפוליטיקה הישראלית הרי שתמיד יתקיים החשש, לאחר כניסתם לפוליטיקה, כי לא מעט מפסיקותיהם ו/או מעשיהם המקצועיים בעד ונגד אישי ציבור ישראלים נעשו מתוך נגיעה אישית, שאיש לא יכול היה לצפותה קודם לכן. כבר כיום צריכים בקואליציה לנסות ולקדם חוק כזה.
                                      פרשת עירוני ראשל"צ בכדורגל
     אבל בואו ואגע לגופו של האיש דוד ביטן ש"משום מקום", כביכול, החליטו במשטרת ישראל לערוך "בדיקה" ל"תיק המת". כל הסיפור ההיסטורי נגד דוד ביטן שייך לימים שבהם הוא כיהן כיו"ר קבוצת הכדורגל של עירוני ראשון לציון, לאחר שזו הפכה לכזאת מ"הפועל ראשל"צ". הכול אירע בין השנים 2001 ל- 2008. הסיפור הלה נסב סביב חובות ענקיים שרבצו על קבוצת הכדורגל הזו, כולל אי תשלום שכר לשחקניה והלוואות כספים מה"שוק האפור". ח"כ ביטן איננו הפוליטיקאי הראשון שהכניס את עצמו – בזכות הפוליטיקה, לענפי הכדורגל והכדורסל וניכווה שם קשות בגלל אי הבנתו המקצועית בספורט, שהיא מיוחדת בעיקר לאלה שנולדו לתוכה או באו מרקע ספורטיבי – מקצועי. לא אכנס לעומק הסיפור אבל רק אציין שח"כ ביטן עצמו שילם לימים מכיסו מיליוני ₪ על ההסתבכות הזו ועל רצונו להצליח עם קבוצת הכדורגל העירונית. המשטרה בדקה את העניין, התיק נסגר ואפילו מעמדו של ח"כ ביטן, כעו"ד, לא נפגע. אבל זהו רק צד אחד של האיש שקרוב לשלושים שנה כיהן כעמוד תווך מוניציפאלי בעיר ראשון לציון.
                                       האיש והרקורד האנושי שלו
      עם דוד ביטן גדלתי יחד מימי ביה"ס היסודי "איתמר בן אב"י, בשכונת רמת אליהו בראשל"צ. עין בעין צפיתי כיצד האיש הזה – אז עדיין צעיר ורך לימים, בונה את עתידו הפוליטי ומייחל ליום שיבחר לח"כ. הוא גדל בפאתי השכונה – בין שיכונים שרק פחות מעשרה צעירים (מתוך מאות שגדלו באותם חמישה שיכונים) הגיעו בכלל ללימודים על יסודיים בתיכון. הוא הפך לימים לעו"ד ואחיו הגדול ממנו (בשנתיים) הפך לרו"ח. השניים התייתמו מאימם כבר בשנים הראשונות של ביה"ס היסודי אבל האב גידלם לתפארת בין אותם מאות צעירים, שרוב רובם הכירו את בתי המעצר והמאסר מהצד הפנימי של הבניין. כצעיר מתחיל בפוליטיקה הוא כל כך נזהר במעשיו עד שאפילו סירב באותם ימים לצלצל חינם בטלפון הציבורי של אז, ע"י אסימון שהיה מחובר לחוט והערים על מכשיר הטלפון. דוד ביטן טען אז כי "בעתיד אהיה פוליטיקאי ולכן אינני מעוניין אפילו במעשה קונדס שידבק לרעה בי ובעתידי". פעם יצא לנו לנסוע יחד לעיירה צפונית לבקר חבר וותיק שלי, שהיה אז איש ציבור מצליח. כשהגענו לשם והסתבר לדוד חברי כי בעברו של האיש היו תלויות עבירות פליליות (שמהן שב בתשובה אמיתית...) הוא כעס מאוד שלננו בביתו, ולו משום כתמי העבר של האיש.
      לאורך כל פעילותו הציבורית בעיריית ראשל"צ – כחבר מועצת העיר ולימים כסגן ראש העיר, הוא היה הדבק המדבק לכל פשרה. הוא היה האוזן הפתוחה לכל נדכא ולא פעם שירת חינם כעו"ד נדכאים ואומללים שידם לא הייתה משגת לשלם עבור שירותיו. אני זוכר גם את הימים ששהיתי בחו"ל ודוד ביטן טיפל בפרשה סבוכה שלי – בעניין עבודתי העיתונאית ובענייני העיתון שהיה ברשותי באזור בקעת אונו, פרשה שהייתה קשורה למשפט דיבה גדול. לא רק שהאיש עשה את עבודתו נאמנה גם בימים שהייתי צריך להיות בארץ ולא הייתי שם, אלא שהוא סירב לקבל על כך תשלום כלשהו גם כשהפצרתי בו. לימים גיליתי שלא הייתי היחיד מאלה שעו"ד ביטן דאז עשה זאת למענם. בין אלה שהוא סייע להם – ושהיו חבריו, הוא לא הבדיל פוליטית או עדתית. אפילו עו""ד עדי גיסיס – חברת מועצת עיריית ראשל"צ לעבר, ממר"צ, נמנתה על חוג מכריו וחבריו. לא פעם הוא העביר כספי תמיכה לנזקקים דרך אדם שלישי כדי שהמקבל לא ידע את זהותו ולא יתבייש. בעיריית ראשל"צ הוא נחשב לא רק לחבר טוב אלא גם לאיש המקצועי והאינטלקטואלי שם, ופריחתה הגדולה של ראשון לציון, בשלושת העשורים האחרונים, יכולה בהחלט להיות רשומה גם על שמו בטאבו המוניציפאלי שלה, כאחד מיקיריה הבולטים של עיר היין הגדולה. ולא בכדי הוא מעולם לא נבחר לראש העיר בראשל"צ, שעימה הוא גדל והתגדל.
                             ההגינות הפוליטית הנדירה של ח"כ ביטן
     מיום דריכתו בפוליטיקה המקומית בראשל"צ הוא סירב להתחרות ביריביו בדרך של מלחמה אישית, הוא התנגד לכל הסתה והכפשת היריב. הבדיחה הייתה שביטן תמיד יהיה ויישאר מספר שניים של העיר ראשל"צ על אף שהיה יו"ר המפלגה הגדולה בישראל בעיר זו. גם כהונתו של מאיר ניצן – ראש עיר ענק במושגים ישראלים, בימים שביטן היה ראש הליכוד, לא הותירה לדוד ביטן סיכויים רבים לראשות העיר, על אף שהתמודד מולו בכבוד ובהגינות. אבל במיוחד הגינותו של ביטן – בהיותו איש שלום ורודף שלום, הותירה אותו כמספר שניים הנצחי בעיר שזינקה גבוה ביותר מכל ערי ישראל, מראשית שנות השמונים של המאה העשרים. כיום – כשהוא עומד בכל עוזו מאחורי נתניהו, אפשר לראות כי לאיש יש והיו כוחות אנרגטיים ללחום גם בדרכים נוקשות יותר לראשות העיר אבל הוא העדיף לשמה, שלא לעשות זאת. וברשותכם אביא רק דוגמא אחת לדברי.
                                       הפגישה במסעדת "ממיה"
     זה אירע בסוף שנת 1988. כותב שורות אלה היה בעליו של עיתון פרטי בבקעת אונו באחד הימים יצאתי עם שותפי לעיתון לתל אביב ובשעת צהרים התיישבנו לסעוד במסעדה הרומנית "ממיה", ברחוב בן יהודה. מולנו ישב ראש עירית ראשל"צ דאז – מר מאיר ניצן, לצד איש ציבור וחינוך ראשוני ובין שניהם קלחה שיחה בענייני הבחירות המוניציפאליות שעמדו בפתח, בתחילת שנת 1989. באותם ימים ניצן לא הכירני באופן אישי ודווקא חברי זיהה אותו. השיחה שלהם קלחה לאפיקים סודיים, ואף כאלה שיכנו זאת גם כ"פליליים", ועם הרבה רכילות, שפרסומה היה ממית מכה פוליטית לניצן. ישבנו שנינו שם והפעלנו את מכשיר ההקלטה. מראש חשבתי לסייע לחברי ביטן, שלהפתעת העיר ראשל"צ הוא הועמד בראש רשימת הליכוד והוא בן 28 בסה"כ. כבדרך הטבע סיכויי ל"גרד" את ניצן האמביציוני שאפו לאפס, ורבים טענו שדווקא העמדתו של ביטן בגיל כה צעיר מול אריה פוליטי כניצן תסיים לביטן את הקריירה בנוקאאוט פוליטי, ובגיל כה צעיר. לפנות ערב התקשרתי לדוד ביטן וקבענו להיפגש למחרת. בפגישה עימו הוצאתי את הקלטת והנחתי אותה לפניו. ביטן – ללא שום ניסיון לחשוב פעמיים, סירב לקבל את עזרתי וטען כי "נתתי לניצן מילה שלא נכפיש איש את רעהו". ניסיתי להסביר לדוד כי ההסכם הזה יעבוד רק לרעתו, כי לניצן אין מה לומר נגדו אבל לו יש הרבה מה לומר נגד ניצן, ואם לא יאמר זאת הוא יובס. דוד הסכים איתי על טענתי בהיבט הרציונאלי והאסטרטגי אבל טען כי הוא באופן עקרוני הוא איננו מוכן להתקדם אי פעם פוליטית ב"זכות" השמצות, גם אם הן נכונות. ואמנם כך הוא עשה לימים בכל הקרבות הפוליטיים שלו בעיריית ראשל"צ ובפורומים השונים בליכוד, עד שנבחר להיות ח"כ באביב 2015.
                                         האמת צריכה לצאת לאור
      אינני שייך כיום לאלה התומכים בקו הפוליטי אותו הוא מוביל, ורק השבוע פרסמתי מאמר ("ועכשיו, לחוק הרומני") בגנות הצעת ה"חוק הצרפתי", שח"כ דוד ביטן היה בין יוזמיו, אבל כשנלחמים נגדו בדרכים "לא קונבנציונליות", וכאשר התקשורת רק מעוותת את דמותו, יושרו ואת היותו איש משכיל ונישא, הרי שאני חייב להתייצב לצידו ולהאיר לקוראים כי מדובר כאן בשפיכת דם נקי של אדם אתי, ישר, מוכשר וטוב לב. כדאי שכל מתנגדיו – כולל משטרת ישראל, יפסיקו למחזר שוב ושוב את פרשת עירוני ראשל"צ בכדורגל בימי היו"ר דוד ביטן, כי זו איננה התנהגות הוגנת וישרה לקחת נקודה שחורה אחת ולהפוך אותה למסך שחור גדול רק משום שצריך לנגח פוליטית דרכו את ראש הממשלה. לכל אישיות פוליטית בישראל יש איזשהו גבנון אפל – שאם יואר באור יקרות, הרי שאותה אישיות תיכנס מתחת לשולחן הקרוב ביותר ולא תצא משם ימים רבים וארוכים. בישראל אוהבים לחשוף גבנונים באופן חד צדדי. כך למשל חשפו את מה שמיחסים לרחבעם זאבי אבל את אותן האשמות איש איננו מעלה על הדעת להטיח לאחר מותם בגיסים משה דיין ועזר ויצמן. תארו לעצמכם למשל שלפני בחירתו לנשיאות – של הנשיא ראובן ריבלין, היו אמצעי התקשורת מתחילים לעלעל בכל הפרשיות העלומות והבעייתיות של קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים, מימי שנות השבעים והשמונים, כאשר העו"דים ראובן ואליעזר ריבלין ניהלו אותה...
   

      

יום שני, 23 באוקטובר 2017

ועכשיו לחוק הרומני

בס"ד
                    ועכשיו לחוק הרומני / הרב אליהו קאופמן
      הליכוד תמיד נזכר בתיקוני חוק "עקרוניים" רק כשזה נוגע לחבריו הנתונים בצרות פליליות. דוד ביטן, דודי אמסלם ומיקי מכלוף זוהר צצו מה"ביצה" המוניציפאלית, ומספסלי הסניפים המקומיים של הליכוד, ולכן ראייתם ה"ממלכתית" שואפת לאפס.
   לא במקרה עומדים מאחורי ה"חוק הצרפתי" – שלאחר "גיורו" נקרא "חוק נתניהו", שלושה ח"כים שהגיעו לקדנציה הראשונה שלהם מה"ביצה המוניציפאלית". דוד ביטן, דודי אמסלם ומיקי מכלוף זוהר הם שלושה ח"כים שהתמחו בתעלולים פוליטיים – לוליינים במשחק הפוליטי המוניציפאלי ובמשחקי ה"כוורת" הטרום ממלכתית בסניפי הליכוד הפנימיים בראשל"צ, ירושלים וקריית גת. שם ה"ממלכתיות" איננה קיימת אלא קיים שם משחק ההישרדות, שלמענו אפשר לעשות הכול, כשיש לך רוב של קולות. המוסר והאמת נדחקים לצד וכל חבר אינו אלא עוד טופס חתום שמשמש לולב לנענוע עפ"י צורך ההישרדות. וכך הגענו אל ה"חוצפה ישגה" של ה"חוק הצרפתי". הויכוח בליכוד הוא רק אם החוק יהיה בנוסח עדין עפ"י מנגינת דודי אמסלם או שהנוסח יזמר בקול בס, כדעת דוד ביטן, החצרן הראשי של בנימין נתניהו. הנוסח של אמסלם מזכיר לי סיפור אפל משנות התשעים של המאה העשרים. הנשיא דאז , עזר ויצמן, עמד לפני חקירות בעניינים לא נעימים שקשרו אותו למיליארד אדוארד סרוסי, סוחר הנשק ממרכז אמריקה. במקום שהחקירות באמת תתחלנה לזוז הרי שהגיעה איזו "עסקת טיעון" לא כתובה וויצמן התפטר מהנשיאות, נסע הביתה, לקיסריה העתיקה, והפרשה כאילו לא הייתה. בחוק החדש מנסה אמסלם לערוך "עסקת טיעון" דומה עם נתניהו: החקירה תיפסק ומנגד נתניהו ילך הביתה לאחר הקדנציה הזו , והכול תחת מסווה של "חוק יסוד" שבו תוגבל כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות בלבד. אז – בימי עזר ויצמן, זה היה מסריח, וכך זה גם כיום.
                                       פרלמנט ולא מועצת הסניף
       אמסלם וחבריו חייבים להבין כי הפרלמנט הוא ממלכתי ולא מקומי. שאלת מספר הקדנציות של ראש ממשלה היא שאלה פוליטית וממלכתית ולא בעיה פלילית של ראש הסניף, היוצא לחופשה ללא שיבה, רק משום שסרח. לעומת אמסלם הרי שביטן באמת איננו חפץ להגביל – ב"עסקת הטיעון" הזו, כל ראש ממשלה מכהן שייתפס בעתיד בגזל. ביטן פשוט רוצה שנתניהו יוכל להמשיך להוביל את הליכוד לעוד קדנציה ולעוד קדנציה, וכאשר התיק הפלילי יהיה סגור לעולמים. ביטן מבין ש"עסקת הטיעון" של דודי אמסלם יכולה להיות גזר דין מוות לעוד קדנציה של הליכוד, כי את נתניהו יהיה קשה להחליף בדמות מנצחת אחרת של הליכוד. דהיינו, כל הויכוחים על החוק הזה, בתוך הליכוד, הינם אלא ויכוחי כוח ועסקנות קטנים של עסקנים אפורים, והמרחק בינם לבין הנעלים הגדולות של המדינה רחוק כמזרח למערב.
      הח"כים החדשים של הליכוד משתעשעים גם באפשרות לחוקק את עצירת התערבות הבג"ץ בעניין דרך חוק חוסם בג"ץ, אם האחרונים אמנם יחשבו לעשות זאת. גם את השאלה העקרונית הזו – האם מותר לבג"ץ לנפץ את חוקי הפרלמנט, היו צריכים בליכוד לסיים מזמן, ועפ"י אמות מידה עקרוניות. אבל בליכוד נזכרו ב"עיקרון הזה" רק כשחרב פלילית חדה מונחת על צווארו של מנהיגם. בוודאי שהכוח הפוליטי והתחוקתי שניתן למערכת המשפט הינו גדול מדי עבורה ויש באמת לעצור זאת, אך עפ"י אמות מידה עקרוניות ולא משום צרכים אישיים, בהסתבכות הפלילית של נתניהו. אם הליכוד ינסה לפגוע בכוח מערכת המשפט רק משום בעייתו הפלילית של נתניהו הרי שהליכוד יוכיח שבאמת אין מטרתו לטעון נגד מערכת המשפט מתוך יושר אלא מתוך אינטרסים אפלים וקטנים, וכך ייתן הליכוד למערכת המשפט את כול הצידוקים האפשריים להמשיך בשרלטונה, גם בתחומים שהיא ראויה להיעצר שם. כדאי ששרת המשפטים – שלא פעם מעלה נימוקים והשקפות פוריות נגד ה"בוסיזם" המשפטי, תתנער מההצעות הצחוק של ביטן – אמסלם כדי שלא תיפול בעתיד בטעונייה הנכונים מול מערכת המשפט, רק בגלל תמיכתה במלחמה, נגד המערכת הזו, לטובת מטרותיו האישיות של נתניהו.
      אם נפשט את עניין "ראש ממשלה מכהן" ולרגע ננסה להבין אילו החוק הזה היה כבר קיים ומה היה קורה, הרי שקודם כל נצטרך להבין כי במצב כזה הרי שבוודאי שאולמרט לא היה יושב בכלא אלא ממשיך לשלוט, ומי יודע איזה עוד פרשיות שחיתות הוא היה יוזם. אבל בעיקר אנחנו חייבים להביט לעתיד. חוק כזה יביא להתפרצויות של שחיתות מראשי הממשלה שיבואו בעתיד, ביודעם כי כל עוד הם מכהנים הרי שאי אפשר יהיה לעצרם ולחקרם. החוק הזה הוא הנוסחה הפלאית להפיכת כל ראש ממשלה בעתיד לגזלן באמצעות החוק וברשותו.
                                ומה עם "מכהנים" אחרים?
    ואם אסור יהיה לחקור ראש ממשלה מכהן – שהוא רשמית רק האזרח מספר שנים של המדינה, אז מדוע שלא ייתפר חוק כזה גם ל"נשיא מכהן"? אם חוק כזה היה כבר קיים - גם ל"נשיא מכהן", אזי, משה קצב היה לכאורה ממשיך לאנוס בזכות היות "נשיא מכהן". ואם ראש ממשלה ונשיא פטורים ממעקב פלילי, אזי, מדוע לא לתת זאת גם ל"רב הראשי" המכהן? כך היה ממשיך יונה מצגר לאסוף כספי יתומים ואלמנות אל חיקו הפרטי ולהסתירם בדפיה הקדושים של גמרתו. והרשימה עוד ארוכה – ביחס ל"מיוחסים", שכדאי לדרוש עברום שחרור ממעקב פלילי משום כהונתם (אולי גם ביחס ל"נשיא בית משפט מכהן"?...). עסקני וועד הבית – שהפכו לח"כים, מדברים על "דמוקרטיה", אבל במו ידיהם הם חפצים לחוקק חוקים שיונצחו כ"חוקי השווים יותר והשווים פחות".
       צרפת היא בסופו של דבר מדינה לטינית, ובמדינות לטיניות אוהבים "קצת" לעגל פינות כשזה קשור להעדפת המחוקק על החוק. כך זה באיטליה, כך זה בפורטוגל, כך זה בספרד וכך זה כמובן ברומניה. אז למה שה"חוק – צחוק" הצרפתי יהיה שונה? לעומת זאת מדינות העמים הגרמניים ידועות במסורת ישרה, ברורה וצודקת בכל האמור לענייני התחוקה הממלכתית שלהן. כך זה בגרמניה, כך זה בבריטניה, כך זה מעבר לאוקיאנוס – בארה"ב, וכך זה בסקנדינביה. לא פלא שעסקני וועד השכונה מהליכוד מעדיפים את התרבות הפוליטית של הלטיניים על פני התרבות הפוליטית של הגרמניים.
                                          הדוגמא הרומנית
      ולכן, הייתי שמח להפנות את חברי דוד ביטן לפרלמנט הרומני. בטוחני שאם הם ינסו את מה שהפרלמנט הרומני היה חפץ ליישם, אזי, מזמן נתניהו היה נח על זרי הדפנה, אפילו ללא שום צורך להיכנע ל"עסקת הטיעון" של דודי אמסלם, והוא א היה צריך להגביל את כהונותיו העתידיות כראש ממשלה, עד בוא משיח צדקנו. לפני למעלה משנה חזרה לשלוט בפרלמנט הרומני מפלגת ה-פ.ס.ד. הרומנית, היא מפלגת העבודה הרומנית. אך ליו"ר החדש דאז של המפלגה הזו הייתה בעיה. בגלל היותו תחת חקירות פליליות נמנע ממנו להיבחר לראש ממשלה, ואח"כ להתמודד לנשיא. אי לכך יזמו חבריו – שכמובן היה להם "רוב פרלמנטארי", הצעת חוק שעל פיה כל שמעילה בסכום של פחות מחמישים אלף דולר לא תיחשב לעבירה פלילית (הוא נחשד במעילה של סכום הנמוך מחמישים אלף ₪...)! החוצפה הזו הוציאה את המוני הרומנים – שבלאו הכי כבר הושפלו פוליטית מאות פעמים קודם לכן ע"י "נבחריהם", לרחובות הבירה בוקרשט, ולרחובות ערים רבות אחרות ברומניה, ורק אז נעצר החוק ה"מיוחל". הצעתי לביטן את אמסלם את זוהר את רגב לבדוק היטב באיזה סכום כספי חשוד נתניהו – במעלותיו הבלעדיות, וגם המשותפות עם אשתו, ואח"כ לחוקק חוק שכל סכום מלמעלה מעט מסכום מעילותיו, ומטה, לא יחשב כעבירה פלילית, וכך יוכלו גם בכירים אחרים בליכוד ובשאר המפלגות לעשות לביתם, ללא פחד הכתם הפלילי. בטוחני שברפובליקת ה"דמוחרטה" הישראלית איש לא יצא לרחובות נגדם, בניגוד למה שעשו תושבי רומניה, כי בארץ שלנו רק מפלגות ועסקנים מוציאים מריונטות לרחוב, וחוק כזה (נוסח רומניה...) יעלה יפה גם עבור מפלגות אחרות ובראשן ש"ס, "יהדות התורה", מפלגת העבודה, ה"בית היהודי" וכמובן גם עבור "ישראל בתינו"...
           


יום שישי, 20 באוקטובר 2017

בס"ד
                 משתמטים לשמה / הרב אליהו קאופמן
          ההשמטות של ה"פלג הירושלמי" מהצבא איננה עקרונית באמת כמו שדרכי הפעולה שלה אינם באים על בסיס תורתי. זוהי פרקציה אופורטוניסטית שרק מבקשת זכויות ובורחת מחובות.
       הפגנות ה"פלג הירושלמי" ( המתקראים "בני תורה"...) נגד גיוסם לצבא, שוב הציפו השבוע את המדינה. לצערי הרב ה"עדה החרדית" נותנת גיבוי לכל התפרצות פרובוקטיבית של הקבוצה האופורטוניסטית הזו, מבלי להבין שעניין המאבק העקרוני נגד הגיוס לצבא איננו מקודם אפילו בצעד אחד, ולא יקודם גם לעולם כשאנשי הרב אוירבך הם מובילי המאבק הזה. בהתחלת המאבק המשותף הזה היו רבים וגם אני בתוכם, שהאמינו שתוך כדי המאבק יבינו ראשי ה"פלג הירושלמי" שמקומם במחנה שאת דרכו התוו הגר"ח זוננפלד והאדמו"ר מסאטמר. כולנו האמנו שלפחות קבוצה גדולה מפלג זה תהפוך לחרדית ממש ותתנתק מהאנייה המודרנית והציונית של "יהדות התורה", אבל עם הזמן הוברר לכולנו שכל מאבקם איננו עקרוני נגד הצבא כצבא שאיננו בבסיס התורה, אלא שמאבקם הוא למען השתמטות בלבד ותו לא. דרכי הפעולה שלהם הן בדיוק הדרכים שמהם לא רק רבני ה"עדה החרדית" הזהירו מהם אלא גם הרב מבריסק, שהתנגד להפגנות, ובמיוחד כאלה אלימות שמסכנות את חיי המשתתפים בהם. אחד מהויכוחים הסוערים בין הרב עמרם בלויא לרב מבריסק היה על הוצאת חרדים ל"הפגנות השבת" ההיסטוריות. הרב מבריסק טען כי בימים שהשוטרים הישראלים הם בבחינת מוסתים נגד החרדים הרי שמי שמוציא חרדים נגדם ללא אישור מהחוק אינו אלא גורם לסכנת פיקוח נפש, ומכניס בסכנה תמימים וטובים, משום שהשוטרים חשודים גם על רצח, וראינו זאת בשליפת האקדח השבוע. ההפגנות האלימות הללו - במרכז ההוויה החילונית, הן המרשם לסכנת חיים לחרדים המשתתפים בהן. כאשר בני "מאה שערים" וכמותם נלחמים נגד השרות הצבאי הם אינם מסיתים באותו זמן בדיוק למלחמה בערבים ומשמיעים דעות כהניסטיות, הם משתחררים מהצבא הזה כי לדעתם צבא שהוא צבא נשים וללא כהן ולוי שיצאו לפניו, הריהו כסכנת חיים מוחשית, ולכן הם אינם תולים תקוות יתר ב"הגנה" לה יזכו ממנו, כאזרחי המדינה. בני הישוב הישן ואלה כמותנו, שקשרנו את חיינו עם הדרך הזו, דואגים שבזמן שלא ישרתו עוד בצבא הם ילמדו ויעבדו. ה"עריקים" מ"מאה שערים" יושבים ספונים בבית המדרש או בביתם. אבל אצל אנשי הרב אוירבך שמשנתו באה מבית ה"מזרחי" הסרוגים עם תערובת של שמירת מצוות כדרך הרב שך, ההשקפה לשחרור מהצבא היא שונה כמו גם מעלליהם אח"כ כעריקים וכמשוחררים מהצבא. אנשי ה"פלג הירושלמי" אינם נתפסים ספונים בביתם או בבית מדרשם כאשר השוטר הצבאי מגיע אליהם, אלא שהם נתפסים בהוללותם באילת ובים המלח ובכל מקום שאפשר לעבור בחדווה על "לא תתורו". בעוד שכל הפגנות ה"עדה החרדית" נערכות באזורים חרדים ואילו המפגינים נמנעים מלהתנגש עם השורות והחיילות הרי שאנשי ה"פלג הירושמי" ממקמים את הפגנותיהם במרכזי ההוויה החילונית וששים אלי קרב מול נשים.
                                      העלמת העין של ניר ברקת
        בראש מחוז הצפון של ה"פלג הירושלמי" עומד אדם שמצהיר כי עמדותיו הן כהניסטיות. בעיריית ירושלים משמש סגן ראש העיר מטעם ה"פלג הירושלמי" כיד ימינו של ראש העיר ברקת בכל נושא אנטי דתי בפרט ובכל נושא בכלל,  ולכן ברקת מעלים עין מההפגנות הללו. הרבה משרות ותפקידים הם פרי עמלם של נערי אוירבך. האנשים האלה אינם אנשי סירוב מצפוני אלא משתמטים החפצים בציונות רק כשהיא מעניקה להם זכויות אבל מתנהגים באלימות נגד המדינה כשהם נדרשים לחובות. גם בסקטור החילוני יש לא מעטים כמותם – אנשי ימין שמשתמטים משרות צבאי, אבל הללו עושים זאת בשקט ועם טיפת בושה מהרגע שבו ייחשף קלונם, אבל ה"פלג הירושלמי" מדגיש את עניין ההשתמטות ושליחת אחרים למות במקומם כ"ערך נעלה". כך עשה זאת אחד מרבניהם – רבה של ההתנחלות ביתר, הרב יעקב טופיק, משנאם בעצרת משותפת באחד בניסן תשע"ז עם ה"עדה החרדית" ושם הוא לא התבייש לטעון כי "לא צריכים אותנו, במלחמת ששת הימים ניצחנו גם בלי החרדים". אם זה לא נקרא שופך דמים, אזי, מהו שופך דמים?! מי העניק לרב טופיק את הרישיון לקבוע מי יהרג במלחמה ומי ישתמט ממנה?! האגדה הזו, שלומדי התורה לומדים ושההצבא הישראלי מנצח בזכותם היא המצאה "פרזיטית" של רבנים שחפצו שצאצאיהם ישתמטו, ואין לה שום בסיס תורתי. אי אפשר להתפלל להצלחת צבא שאיננו צבא ה' ואינו נכנע לנביא ולכהן גדול, ומונהג עפ"י התורה.
       אין קשר בין רעיונות ה"עדה החרדית" ל"ציונות על תנאי" של ה"פלג הירושלמי"
        כשהחל ה"שידוך" הזה- בין ה"עדה החרדית" ל"פלג הירושלמי", הוא קרם עור וגידים לא מעט בגלל הרקע שהתהווה בתוך ה"עדה החרדית, בין אנשי הגאב"ד לאנשי הראב"ד, קרע שאיים לפלג סופית את ה"עדה החרדית. השיתוף פעולה נגד הצבא – בין ה"עדה החרדית" ל"פלג הירושלמי", הציל את המנגנון של ה"עדה החרדית מפילוג, אבל כיום אפשר לומר שהכול מוצה ולמעשה אין עתיד אמיתי ורעיוני לקרב נגד השרות הצבאי, מבחינה עקרונית, בין ה"עדה החרדית" וחסידי סאטמר לכנופיית האופורטוניסטים והפרחחים, מבית היוצר של הליטאים המודרניים והמקולקלים הללו.

      הציבור החילוני איננו אשם בכל מתווי הגיוס שהוקמו. גם הוא קורבן לשרות הצבאי ומשלם בדם יקר על כך. המנהיגות החילונית לא הייתה מצליחה לגייס כל כך הרבה חרדים אלמלא "קת העץ של הגרזן", זו שהרב שטיינמן מנהיג אותה. ההפגנות האלימות הללו לא צריכות להיות נגד אזרחי המדינה החפים מפשע, ואשר חפצים להגיע בשלום לביתם ברכבם ו/או בתחבורה הציבורית. כמו שבכל מוצאי שבת מתארגנות הפגנות מול היועץ המשפטי לממשלה, בהסכמת בית המשפט, אזי, יש לארגן הפגנות דומות ברחוב "חזו"ן אי"ש" בבני ברק, מול ביתו של הרב שטיינמן. ההפגנות לשיבוש חיי אזרחי המדינה – רק כדי לכפות השתמטות של אלה שנהנים מעטיני המדינה ומסיתים בעיתונם "הפלס" לשפיכות דמים, רק מגבירים את חוסר ההבנה של הציבור החילוני להתנגדות האמיתית לשרות בצבא, שהוא באמת בנוי על בסיס תורתי ולא ע"י משתמטים הוללים מאילת ומים המלח.

יום רביעי, 18 באוקטובר 2017

כשאנשי דור המבול פגשו את אנשי דור ההפלגה

בס"ד
       כשאנשי דור המבול פגשו את אנשי דור ההפלגה/
                           הרב אליהו קאופמן
      דבריה של מירב מיכאלי באוסטרליה – לפירוק מוסד הנישואין ולחיים נוסח דור המבול, חייבים להדליק לנו את כל הרמזורים משום שבעשורים האחרונים עברה החברה הישראלית טלטלה חברתית שמאיימת על המשך היניקה של יהודים רבים וטובים מהמעין הנובע של היהדות.
      לא במקרה דבריה של ח"כ מירב מיכאלי נאמרו בארצו של הקנגורו, בתפר שבין פרשת דור המבול (פרשת "בראשית") לפרשת דור ההפלגה (פרשת "נח"). גב' מיכאלי היא הסינתזה של שני הדורות הקשים הללו. דור המבול השחית את דרכו וניהל מערכת חיים "קהילתית" בנוסח שלו מייחלת גב' מיכאלי. לא לכל ילד היה הורה ביולוגי שחינך אותו, וחיי ההפקרות וההתנכרות למשפחה הנורמטיבית היו בסיס הדור הלה. במשפחות של אותו הדור חיו גם חיות שאיתם קיימו בני הדור יחסי אישות. מנגד, הרי שלא שמענו כי הדור ההוא נלחם ישירות ורעיונית בקב"ה. לעומת זאת דור ההפלגה חי חיים נורמטיביים עם משפחות מסודרות ולמד לקח לא להיסחף לתאוות מעבר לגבולותיהן, אבל הדור הלה רצה למרוד בקב"ה ולנהל את העולם במקומו. למירב מיכאלי יש את שני הסממנים הללו: היא חיה במודל חיים של הוללות וסחי וגם חפצה "לזכות את הרבים" ולבנות משטר שיחליף, רחמנא לצלן, את הקב"ה. אני בכל אופן אינני מתייחס לדבריה כאל קוריוז בלבד אלא לוקח אותם בשיא הרצינות, ועוד כש"הברקותיה" נאמרו בין "בראשית" ל"נח".
                גם סטאלין וה"חמר רוז'" הקמבודי לא הגיעו לטוטליטריות הזו
        בארבעת העשורים שחלפו במדינה אירעו מספיק אירועים ושינויים שכל יהודי נורמטיבי חייב לפחוד ממה שאיזה הזוי והזויה פולטים כלאחר יד לגבי המשך ה"חקיקה". השמאל של שנות ה-70 של המאה ה-20 היה נורמטיבי וגידל משפחות יפות. אפילו העולים החדשים, הסופר חילוניים – שהגיעו ברובם ממזרח אירופה הקומוניסטית, חיו חיי משפחה מסודרים. הקומוניזם – על הסטליניזם הסובייטי ועל ה"חמר רוז" הקמבודי, היה אמנם "דור ההפלגה" שרצה למורד ולהחליף את הקב"ה אבל לא רצה להחליף את מסגרת החיים הנורמטיבית שה' ציווה לנו לאחר המבול. אבל בארבעת העשורים האחרונים הרי שהסחי והאנרכיזם המופקר הפכו למובילים גם אצל אנשי ימין חילוניים, ומי שמתקומם נגד זאת נחשב ל"פרימיטיבי". כיום לא רק שמוסד הנישואין עורער אלא ששני גברים או שתי נשים מגדלים ילד לא להם!  אבל גב' מיכאלי רוצה לקפוץ צעד אחד קדימה. היא לא רק רוצה לחיות חיי סחי אלא לכפותם כחוק מדינה ממש על החברה הנורמטיבית שלנו! גם הסטליניזם וה"חמר רוז" לא חלמו לנתק הורים מילדיהם ו/או לקבוע "הורות" כפייתית שאיננה ביולוגית. אפילו הם העלימו עין כשמוסד הנישואין המשיך להתקיים – גם דתית, במדינות שקרל מרכס הניח בהן את מגפיו המגושמים. וכמו שלא פיללנו – לפני פחות משלושה עשורים, שכך תיראה חברה יהודית, הרי שגם מיכאלי ושכמותה עלולות לצעוד עוד צעד בביצה הזו וגרום לטרוף חברתי ממש.
      גב' מיכאלי היא אישה לא נשואה שלא חוותה קשר רגשי לרך שנולד ממנה, אבל היא חפצה לקבוע לנשים ולגברים בענייני חינוך ילדים ביולוגיים. הגב' הזו שמחרפת מערכות      אלוקים חיים היא גם זו שחפצה בלמוטט את מוסד הנישואין, שכארבעת אלפי שנה בנה חברות ולאומים. מבט קטן אל עולם החיות יוכיח לנו לאן נגיע עם התיאוריות של האישה הזו, שלא התביישה להתערטל מול קהל הטלויזיה, וזאת רק כדי להוסיף שמן למדורת משה קצב. ה"ציוצים" של ח"כ סמוטרי'ץ על הזיותיה של האישה הזו אינם מספיקים. את האישה הזו צריך להרחיק מכל וועדה ומקום שבו דנים על חינוך ומשפחה. במדינה נורמאלית הרי שאת המאבק נגדה היו מנהלים ראשי הדת, אבל כש"ישראל יורדין הם יורדין מתחת לאומות העולם", וזה כולל את המפלגות החרדיות במיוחד.
                                            חילול ה' כיהודים
       העולם הנכרי – ובכלל זאת העולם הנוצרי, רואה ביהודים את אלה שהנחילו את המוסר, את ערכי המשפחה ואת האמת האלוקית לעולם. לא פעם העולם הזה מקבל שוב ושוב סטירה מהייצוגיות הציונית – חילונית של המדינה הזו. כך זה אירע עוד בימיו של יצחק רבין כשגריר ישראל בארה"ב, כשהנשיא האמריקאי ג'ימי קרטר גילה כי שרבין היה בור ועם הארץ בידיעת התנ"ך. כך זה קרה לעיתוני דנמרק כשהם גילו שנבחרת הכדורגל הישראלית התהוללה בפריצות, לילה לפני משחקה עם הנבחרת הדנית. וכך זה קורה שוב ושוב כשה"ישראלי החדש" מופיע בנכר ומחלל שם שמים, בבזותו את דת ישראל. אני מניח שגם הופעתה של הגב' מיכאלי – לשעבר אשת בידור וסחי, גרמה ללא מעט גבות של נוצרים תמימים בארץ הקנגורו לקפוץ כאשר הם שמעו שהיהודייה המופיעה מולם רוצה לבטל את מוסד הנישואין ולמנות קומיסרית עוד כמה הורים לילדים אומללים. גם את זה היו צריכים לעצור אנשי דת ישראל. לא שמענו תגובת שלילה ויציאה נגד מה"רבנים הראשיים" למשל, אבל גם "גדולי הדור" – העסוקים בלברך עסקנים פוליטיים חילוניים, עוד לא עלו על בריקדות בנושא.
                                           ואיפה הם החרדים?
        אבל הצרה עמוקה הרבה יותר. את ההפגנות נגד הגיוס הייתה צריכה ה"עדה החרדית" להעביר נגד מירב מיכאלי, תמר זנדברג ועמיר אוחנה. כך אולי היה נגרם ליהדות קידוש ה' בעיני הנכרים, ומנגד היינו מקיימים את המשפט "ישראל ערבים זה לזה". כך אולי היו מבינות כל מיני נשים "חרדיות" – כמיכל צ'רנובסקי למשל, שישיבתן יחד עם גב' מיכאלי, במפלגה אחת ובהתארגנויות משותפות לענייני נשים, אינה אלא נתינת לגיטימציה להרוס את דת ישראל, שבה הן מאמינות. אבל מדוע שאלין על "אזובי קיר" כשה"ארזים הפוליטיים" של המפלגות החרדיות מחניפים לאישה הזו, שמבזה כל דבר שבקדושה. כך למשל החמיא ח"כ משה גפני למיכאלי לאחר נאומה הראשון בפרלמנט, ואף קרא להצטרף ל"דגל התורה"! האיש הזה איננו תמים וגם לא טיפש, הוא יודע מיהי האישה הזו אבל כאשר מתחנפים ומשפילים את התורה הרי שאין גבול להשפלה ולירידת התהומות. ואולי כפי ש"דגל התורה" ניראת כיום, אזי, לגב' מיכאלי יש שם מקום... את האנשים הללו היו צריכים הח"כים החרדים להחרים כפי שהימין הישראלי מחרים את ח"כ חנין זועבי או כפי שהשמאל והערבים החרימו את ח"כ מאיר כהנא המנוח. אבל לח"כים ולרבנים החרדים אין מסירות נפש כפי שיש לימין ולשמאל בישראל, עבור השקפתם. הח"כים החרדים – על רבניהם ומורי דרכם, מיצגים בציבוריות הישראלית את מוסד בקבצנות עבור מוסדותיהם הכלכליים ולא את התורה.
        בנאומה באוסטרליה הפכה מירב מיכאלי לא רק לאויבת דת ישראל אלא לאויבת החברה הנורמטיבית והנורמאלית. עבורה ילדים והורים הם כלי משחק של "לגו" ולא גנטיקה פיזית ורוחנית. כך הם הדברים כשגדלים עם רקע של סבא שסייע לנאצים ימ"ש להוציא את יהדות הונגריה למחנות ההשמדה. כך זה כשגדלים בלי רקע ברור של אבא, ולימים גם לא מקימים משפחה ולא מגדלים ילדים. ברל כצנלסון, דוד בן גוריון, גולדה מאיר, מאשה לובלסקי, שושנה ארבלי – אלמוזנינו,  ואפילו יצחק רבין, מתהפכים בקברם כשהם רואים מיהו דור ההמשך שלהם, ומי הפכה ליו"ר סיעת "המחנה הציוני"...

          

יום שלישי, 17 באוקטובר 2017

המער"כניק החדש

בס"ד
                           המער"כניק החדש / הרב אליהו קאופמן 
     כבר ב-24 לאוגוסט 2017, כמעט לפני כחודשים, פרסמתי במאמרי "דמוקרטיה חזירית", כיוון מחשבה שהיו"ר החדש של מפלגת העבודה, אבי גבאי, איננו אלא ליכודניק צרוף שנתניהו ו/או כחלון דאגו לשלחו בשקט מופתי כדי להשתלט על מפלגת העבודה ולסיים בה את פרק האלטרנטיבה שמשמאל. זה היה הרבה לפני הראיונות שלו בתקשורת השבוע, וב"שבת תרבות" של העיר באר שבע. כל ההבדל בינו לבין 12 אלף ה"ליכודניקים החדשים", הוא בכך שה"אנטריזם" שלו היה מחושב ומינורי עם הרבה חשאיות ואילו של ה"ליכודניקים החדשים" ומפעיליהם היה נאיבי, בומבסטי וקולני. אבי גבאי לא הפתיע אותי השבוע ואני צופה שעם הזמן הוא רק יקצין ימינה.
       החשדות שלי החלו כבר ביום שהלה פרש מתפקיד השר לאיכות הסביבה בממשלת נתניהו, מטעם סיעת "כולנו". אבי גבאי היה סה"כ מנכ"ל טכני של "בזק". יתכן שהיה אדם מקצועי ומשכיל אבל בפוליטיקה זה בהחלט לא מספיק. הוא אפילו לא נבחר ע"י כחלון להיות מועמד ריאלי לח"כ. ואז הוא קפץ פתאום לתפקיד השר להגנת הסביבה. עבורו זה היה צריך להיות יותר מכרטיס זכייה בהגרלת "מפעל הפיס". הוא טיפס לפתע ממערכות הטלפון האפורות לישיבות הממשלה – לצד רוה"מ נתניהו, זה היה צריך להיות עבורו כהצלחה מטאורית. אבל לאחר תקופה לא ארוכה הוא לפתע פרש מהממשלה וללא הישגים מיותרים, עזב את "כולנו" ואת כחלון לאנחות ויצא למדבר בלתי מוכר עבורו – למפלגת העבודה, כדי להתמודד על ראשותה. במבט ראשון זה נראה כמו קוריוז ותו לא. האיש האפור הזה רוצה להצליח ולנצח את קרב יו"ר העבודה – ואח"כ להביס את נתניהו, במקום שלא הצליחו עמיר פרץ, שלי יחמובי'ץ ויצחק הרצוג. באותם רגעי מחשבה עלה בראשי כי בעצם מדובר כאן ב"איש קש" שנשלח מימין לשמאל כדי לחסל את מפלגת העבודה כמפלגת מרכז – שמאל ולחדש את תסמונת "קדימה".
      מיום הקמת "קדימה" ע"י אריאל שרון, ועד היעלמותה לפני בחירות 2013 נעלם גם
המרכז – שמאל הישראלי. מפלגת העבודה הצטמקה ומר"צ ירדה עד לשלוש מנדטים. בציבור חשבו שהשמאל נעלם אבל לא כך היו פני הדברים. אנשי מרכז – ואף אנשי שמאל לא מעטים, הצביעו עבור "קדימה", לא מעט משום "פוזת השלום" של ציפי לבני והפינויים של שרון. אבל בפרלמנט עצמו היו רוב אנשי "קדימה" אנשי ימין לכל דבר. בחירות 2013 – לאחר פרוק "קדימה", החזירו את מפלגות המרכז – שמאל למפה הפוליטית. מפלגת העבודה גדלה והרבה אנשי מרכז מתון ושמאל הצביעו ל"יש עתיד" ול"התנועה" וגם מר"צ הכפילה את כוחה, וכך חזרו חברי המרכז והשמאל המתון לפרלמנט הישראלי. לאחר בחירות 2015 התחזקה מפלגת העבודה באופן מסיבי. יותר ויותר אנשי שמאל נכנסו לשורותיה בפרלמנט הישראלי. מול הסתבכותו של נתניהו, ולצד החשש כי שלושים מנדטים לא יחזרו שנית לליכוד, ועם צפי של הקטנה עתידית של המפלגה העדתית "ישראל בתינו", הרי שבהחלט היה לליכוד ממה לחשוש. ואז מישהו חכם שם חשב להחזיר את תסמונת "קדימה" בעצם השתלטות איש ימין על מפלגת העבודה, שיהפוך אותה לימנית. ואז או שהמפלגה הזו תימחק מול הליכוד או שקולות אנשי מרכז ושמאל יתנקזו למפלגה שתהפוך לימנית, כמו "קדימה" המנוחה.
     את ההשתלטות על מפלגת העבודה ואת המתפקדים החדשים שלו לא הביא גבאי לבד. הם ברובם לא באו ממפלגת העבודה אלא מחוצה לה. ניסיונו הפוליטי הרדוד, והכרתו את המפלגה החדשה, שאליה נחת, לא היו מספיקים לגבאי להשתלט עליה. בשקט מופתי וממש בגניבת דעת חרישית נעזר האיש האפור הזה בכוחות ימין שקטים כדי להשתלט על מפלגת העבודה. הוא לא התנהג כ"פיל בחנות חרסינה", בדומה למשה פייגלין בליכוד או ל"ליכודניקים החדשים", שהוקאו לפני שהתפקדו. מאחוריו עמד מנגנון שקט ומתוחכם ולא חבורת "דון קישוטים" שעושה רוח בלי להוריד גשם.
     היום לוקחים כל הפרשנים ומשווים את מה שאמר ערב היבחרותו ליו"ר העבודה למה שהוא אמר השבוע, במסגרת פנייתו החדה ימינה. בתעמולת הבחירות שלו – כדי לכבוש את מפלגת העבודה, הוא דיבר על הורדת התנחלויות ועל שיחות ישירות עם אבו מאזן. אז הוא קרא להדחת נתניהו ולהקמת ממשלת מרכז – שמאל עם "גוש חוסם" של ה"רשימה הערבית המשותפת". בשבוע האחרון הוא דיבר בברוטאליות נגד כל חבירה ל"רשימה הערבית המשותפת" ולא פסל קואליציה עם נתניהו בכל כיוון אפשרי (כרוה"מ או כשותף בכיר). מעבר לכך הוא גם דיבר על "שלום" ללא פינו ישובים – אפילו ישובים כאלה שנמצאים בעומק הישוב הערבי ביו"ש. דעה שכזו איננה רק "תואם – נתניהו" אלא שהיא אפילו "תואם נפתלי בנט". גבאי בכלל הטיל ספק אם יש פרטנר לשלום בצד השני, קרי, אבו מאזן והפלשתינאים. יהיו שיטענו כי זו בסה"כ "פזילה ימינה", ועוד על רקע הפיוס בין החמס לאש"ף אבל לדעתי אלה היו תמיד דעותיו האמיתיות ורק כדי להיבחר לראש מפלגת העבודה הוא התחפש לאיש מרכז – שמאל ותו לא. גם אם החמס לא היה מתפייס עם אש"ף הוא היה טוען שספק אם יש בצד הפלשתינאי פרטנר לשלום, כי אלה הן באמת דעותיו האמיתיות.
      להחליף דעות זו איננה צרה וגם איננה בושה. לא מעט אישים עברו בישראל מהימין למרכז ולשמאל והיו גם כאלה שעברו מהמרכז והשמאל לימין. לאחר מלחמת 1967 הפך הסופר ממפ"ם – משה שמיר, לחוד המחץ הפוליטי של אנשי "ארץ ישראל השלימה", ועימו אח"כ התמיד ח"כ לשעבר, אליקים העצני. האלוף מתתיהו פלד עשה את הדרך ההפוכה – הוא עבר מהאלופים האקטיביסטים שהכריחו את רמטכ"ל 1967 (יצחק רבין) לצאת למלחמת ששת הימים, לח"כ של הרשימה הרדיקלית ביותר והערבית ביותר של בחירות 1984, "הרשימה המתקדמת לשלום". עזר ויצמן, דר' יהודה בן מאיר, אריאל שרון, ציפי לבני, אהוד אולמרט ויואל חסון הם רק חלק מזערי משמות אנשי ימין שעברו שמאלה. אבל ההבדל בין כולם לאבי גבאי הוא שכולם הצהירו שהחליפו עמדות והביאו נימוקים רעיוניים ומעשיים לכך ואילו גבאי שיקר מול מצלמות אתר "וואלה" כשהכחיש שהצביע לליכוד, והמשיך לשקר גם כשח"כ אראל מרגלית הציג לו את ההודאה שלו לדנה וויס, כי הצביע ליכוד. גבאי טען אח"כ כי הצביע לשרון בראש "קדימה" אבל שרון לא הספיק לעמוד בבחירות 2006 בראש "קדימה" בגלל התמוטטותו הרפואית, ואילו את "קדימה" הוא הקים בפילוג מהליכוד בקדנציה שלפני כן. אולי גבאי הצביע לשרון אבל כנראה שזה קרה כששרון התמודד בראש הליכוד...
       אדם המשקר בבחירתו ומסתיר את דעותיו חשוד שבעצם כל תנועתו הפוליטית החדשה איננה רעיונית ואמיתית. לא לחינם – מיד לאחר היבחרו, הוא ביקש שריונים נוספים ברשימת העבודה והחלשת מזכ"ל העבודה. הוא פשוט רוצה להגיע לקדנציה הבאה עם מקסימום אנשי ימין שיהיו ח"כי העבודה החדשים ושלא יפריעו לו לחבור לימין, ומנגד להותיר את מר"צ באופוזיציה. משרות כמו מזכ"ל העבודה עלולות לעצור את שעיטתו, כשבמפלגת העבודה יגלו את מזימותיו האמיתיות. האיש הוא איש ימין קיצוני שמשרת את מפלגות הימין במודע ובתיאום עימן. אין גם להתפלא על תמיכתה של ח"כ שלי יחימובי'ץ באיש הזה ובאי פרוק ההתנחלויות. יחימובי'ץ מגנה על גבאי, כביכול, כ"חברה וותיקה" במפלגה זו אבל מאז היבחרותה לפרלמנט הישראלי – בשנת 2006, ועד היום, היא התבלטה בעיקר בהשקפות הרדיקליות של בתחום הסוציאליזם. גם הרינונים שהצביעה בעבר שלה לחד"ש אומרים כי עשתה זאת בגלל אישיותה של ח"כ תמר גוז'נסקי מחד"ש, ובעיקר בגלל עמדותיה המעמדיות של גוז'נסקי. גם כשיחימובי'ץ נבחרה ליו"ר העבודה היא סירבה לשבת בממשלת נתניהו לא משום עמדותיו הניציות אלא משום עמדותיו הכלכליות. מאז נבחרה לעמוד בראש מפלגת העבודה ועד היום היא קורצת פוליטית למתנחלים ומגנה עליהם ולכן לא פלא שהיא מתנגדת לפינויים. בבחירות לנשיאות היא תמכה במועמד הליכוד, הנשיא הנוכחי, ראובן ריבלין. יחימובי'ץ מעולם לא הייתה חלק ממנגנון העבודה ונכנסה כטרמפיסטית לשם במסע "רכישת הכוכבים" הכושלת של עמיר פרץ בשנת 2006. מסתבר כי גב' יחימובי'ץ הייתה תמיד סוציאליסטית לאומנית שהסתירה את דעותיה המדינית, וכשהיום גבאי בוקע מביצת הימין היא ניצבת לצידו.

      כדאי להם – לחברי מפלגת העבודה, לראות את הנולד, והרי עד בחירות 2019 יש כמעט כשנתיים. גבאי איננו מציאה פוליטית גדולה ותגובותיו בעימות עם מרגלית – ובמיוחד דברי הבלע שלו (ללא שום סיבה הגיונית...) נגד דוד לוי, מעידים כי מדובר בגמד פוליטי. אם יודח איש הימין הזה – אבי גבאי, הרי שזה לא דבר חדש במפלגת העבודה, שמדיחים שם יו"ר מכהן עוד לפני שהתמודד בבחירות הפרלמנטאריות בראש המפלגה, אבל לשם שינוי הפעם תהיה לכך הצדקה רעיונית.